Odlazak na Castlefest 2015

Kako je u prethodnom tekstu o Castlefestu održanom 2014. već bilo reči o samom festivalu, sada ćemo pomenuti samo par korisnih novina.

Poučeni iskustvom od prošle godine, spremanje za put je sada išlo malo drugačijim tokom. Negde u koferu mora da postoji prazno mesto za stvari koje ćete sigurno poželeti da pazarite. Ne želite nikako da se zaljubite u neki od divnih predmeta na prodajnim štandovima, a da onda nikako ne možete da ga spakujete i ponesete kući.

Kako smo ovaj put krenuli malo spremniji i na vreme, imali smo mogućnosti i da malo istražujemo po Lisseu, gradiću u kome se Castlefest održava. Ispostavilo se da ne morate da vučete gomilu hrane sa sobom jer u samom centru grada koji je na 15 min od zamka Keukenhof gde se fest održava, imate mega prodavnicu sa vrlo pristojnim cenama. Primera radi, tegla već pripremljenog pasulja (i to vrlo ukusnog) košta oko 100 dinara.

Ono što smo prošli put ostali dužni da pomenemo jeste srednjovekovno selo. Oko jednog od stejdževa do koga se stize kroz šumu i usku stazu, postavljeno je više punktova gde možete da vidite kako su se neke stvari ranije radile, npr imate kovača koji na licu mesta kuje mačeve, spremanje klope u velikim kotlovima, raznovrsne rituale, izrađivanje ručnih radova u srednjovekovnom stilu…

Pored ovih punktova i bina, tu je naravno i krčma sa bogatim menijem hrane i pića, ali kao što smo već napomenuli, zbog visokih cena najbolje je hranu nositi sa sobom. Pored toga, ne morate da čekate u redu. Ukratko rečeno, vaš ranac vam je najbolji prijatelj.

Zbog velikog broja tačaka koje se održavaju na festivalu dobro je informisati se gde je šta i u koliko sati, u suprotnom vam se može desiti da propustite vrlo zanimljive performanse. Ove godine ono što nam je privuklo pažnju je bio nastup sa vatrom i vrlo bizaran i interesantan performans trupe, obučene u kostime vanzemaljskih buba.

Ispod možete pogledati par slika sa atmosferom festivala, a više o samom festivalu možete pročitati u prethodon postu Castlefest 2014.