Intervju sa Nenadom Ćirkovićem, pobednikom Evenstar cosplay takmičenja, u ulozi Gutsa iz Berserka

Možeš li nam prvo reći nešto o sebi?

Paaa…student…čovek (smeh).

Zovem se Nenad Ćirković, ’93. sam godište. Završio sam srednju umetničku i sad studiram grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti. Još kao dete sam pravio mačeve od drveta kojima smo se često igrali jer nas je dosta privlačila ideja o srednjem veku i vitezovima, verovatno prvenstveno zbog bajki koje smo u to doba čitali. Onda su došle japanske mange koje su me vrlo privukle, naročito one koje sadrže tematiku mračnog srednjeg veka. Kako su me dosta zanimali stari zanati, u jednom momentu sam krenuo da se bavim kovanjem, najviše reinkarnacijom srednjovekovnog zanatstva, a 2011. sam napravio svoj prvi mač i oklop. Ono što me dosta zanima jesu i skulpture od metala.

Želim ovom prilikom da pomenem i svog druga Stevu koji mi je bio mentor za izradu oklopa. Meni je kovanje vrlo plemenit zanat na koji gledam kao na vid umetnosti za koju sam vezan još od malih nogu.

Evenstar cosplay bije glas da je veoma kolegijalan.
I prošle i preprošle godine kosplejeri su uskakali u pomoć jedni drugima da im nastupi budu što bolji. Ti si takođe pritekao u pomoc jednom od učesnika. Da li možeš da nam prepričaš atmosferu u bekstejdžu, da li je zaista zabavno kao što deluje?

U bekstejdžu je bilo vrlo zabavno i bez tenzije pa smo se svi sjajno osećali i družili. U stvari, baš je bila žurka. Atmosfera je bila dosta ležerna i pozitivna i uživao sam da ćaskam sa ljudima koje do tada nisam poznavao.
Da, ove godine sam pomagao Marku Vasiću koji je rekao – ajde izađi dok ja nastupam pa ćemo na licu mesta nešto improvizovati. Mislim da na kraju nije ispalo tako loše.

Zašto si odlučio da radiš baš cosplay Guts-a? Da li te je privkla kompleksnost samog lika, izgled oklopa ili nešto trece?

Moram da priznam da me je privukla kompleksnost i lika i oklopa. Tu mangu sam čitao još u srednjoj skoli. Miura je jako lepo prostudirao istorijske rekonstrukcije oklopa i kroz celu svoju priču je provukao taj momenat s kraja 14. i sredine 15. veka pa se u mangi mogu videti primene nekih istorijskih šlemova kao što su basinet i salet, kao i oklopi koji vuku iz gotike neke osnovne elemente. Takođe je kod Miure primetno to što on u svojim mangama dosta radi španske i maksimilijanske oklope, tako da je to mene koji sam već imao interesovanje za srednji vek i istorijsku rekonstrukciju oklopa dodatno privuklo, kao i to što u Berserku postoji taj neki balans između fantastike i realnosti.

Opiši nam proces izrade oklopa s obzirom da deluje dosta komplikovano.

Paaa…tekao je mukotropno…(smeh).

Taj oklop sam krenuo da radim na slepo jer nisam uspeo da nađem da ga je neko već uradio od metala i ne postoje tutorijali koji mogu da ti objasne kako idu krojevi. Dosta mi je pomogla video igrica Berserk, koja daje mogućnost da otvoriš stranicu svakog od karaktera iz tog univerzuma i njegov 3D model koji si mogao da rotiraš. Taj model sam analizirao iz više uglova i to mi je bila neka osnovna referenca.
cirko1

Inače, taj oklop sam izabrao i zbog samog Gutsovog lika sa kojim mi se nekako dobro uklapa, ali i zbog tematike oklopa, jer je to mračni oklop koji sadrži i mistične moći. U doba kada sam čitao mangu sam vrlo voleo gotiku u izradi oklopa. Taj oklop koji Guts nosi je dosta iz gotskog perioda, što se može primetiti u dizajnu tih oštrih ivica na oklopu, takođe jaka dekorativnost i kako sve nekako ima tendenciju da ide ka gore poput gotskih katedrala sa prelomljenim lukovima.

Sve to me je jako privuklo i bila mi je neka vrsta izazova, da vidim koliko ja kao oklopar sa svojim trenutnim znanjem mogu da uradim. Raniji Gutsovi oklopi jesu bili složeni i primamljivi, ali me ipak nisu toliko privlačili koliko taj poslednji koji sadrži neku specifičnu lepotu.

Da li si sumnjao u krajnji ishod, tj da li ćes uspeti da napraviš taj oklop na kraju baš onakav kakav je u mangi?

Pretpostavljao sam da ću nešto pogrešno skrojiti i da ću morati ponovo da sečem jer mi se to često dešava kada radim na projektu za koji dosta nagađam kada krojim, mada za pravo čudo na kraju nisam imao nijedan deo koji je bio loše skrojen da nije mogao da se iskoristi.
Na početku nisam bio baš siguran da ću generalno da uspem, zato što ima dosta delova. Dosta mi je vremena odlazilo na te proračune, mere i zakrivljenja kako da se uklope.
Ranije sam već radio jedan oklop pa mi je i to iskustvo pomoglo. Naravno, nije to savršena kopija. Neke linije koje je Miura iscrtao na oklopu imam utisak kao da nisam postigao. Oni delovi sa stomaka koji idu na noge mislim da se ne poklapaju u potpunosti kao kod originala. Sa druge strane, morao sam da vodim računa da bude anatomski dobar, tj funkcionalan i da izgledam artikulisamo kada se krećem u njemu (smeh). Tako da sam ipak neke stvari sa Miurinog dizajna morao da prilagodim sebi.

Žiri si oduševio tvojim nastupom koji je za sve fanove Berserka bio i dosta emotivan. Vikanje, padanje na pod, prikazivanje unutrasnje agonije…za manje od dva minuta na sceni uspeo si da dočaras svu dramu lika. Koliko je sve to bilo spontano, a koliko unapred isplanirano?

Nastup je bio potpuno spontan. O samoj sceni tj nastupu koji sam trebao da izvedem, nisam imao vremena da razmišljam i odlučio sam da na licu mesta improvizujem nešto.
U principu, vrlo je prirodno odglumeti agoniju ako već pola dana sa sobom vučes 30 kg oklopa (smeh). Onaj deo, na primer, kada sam pao na zemlju da vičem, to sam malo sebi dao oduška i taman malo odmorio jer kada posle nekoliko sati nošenja te težine legnete i više je ne osećate, onda je to pravo blaženstvo.

Takođe dosta volim Gutsa, pa mi nije bio problem da probam da ga dočaram, mada moram priznati da nikad nisam glumio i ovo mi je bio prvi put da treba da odradim neku glumu na sceni. Tako da je sve bila improvizacija.

Za pozadinu sam stavio pesmu i AMV koji mi se svideo i želeo sam da uklopim da se nastup poklopi sa tom pozadinskom numerom, međutim nekako je ispalo da sam sa nastupom završio ranije. U trenutku kada sam krenuo da napustim scenu shvatio sam mogao još toga da uradim, ali kako sam se već bio okrenuo odlučio sam da se nastup tu i završi. Isto sam tada i razmišljao -ko zna kakav sam bio i na šta je to ličilo (smeh).
Puklo mi je i parče oklopa u toku nastupa pa sam ga nosio u ruci pri izlasku. Sećam se da sam pokušao da se sagnem da ga pokupim, ali da nisam mogao da lepo sagnem glavu i onda sam krenuo da ga vijam po podu na slepo i to sa metalnim rukavicama preko kojih se ništa ne oseća.
Možda je nastup ispao OK baš zato što je bio spontan, jer to onda deluje i dosta prirodnije. Kad nešto planiraš onda i dosta brineš o tom planu.

Berserka mnogi smatraju remek delom među mangama. Šta je to što tebe lično privlači u celom tom svetu?

Hmmm… kompleksna psihologija likova. Taj okrutan svet koji je Miura napravio i ta paralela fantastike i istocirko2rije. Dosta toga što je Miura uneo u mangu ima istorijski aspekt i to je isplanirano urađeno. Čitajuci Berserka primetio sam izvore iz raznih mitologija, a moguće da je i neke bajke prožeo kroz mangu.
Ono što je zanimljivo je kako je sve to Miura započeo. Npr on je još u srednjoj školi uradio mangu gde Guts ide do Vlada Cepeša u Transilvaniju. Guts je jos tada imao svog malog vilenjaka Paka i u tom periodu nosio eye patch preko oka.

Berserk ima dubok psihološki momenat, taj neki svet koji je mračan i nije toliko srećan i tu neku težnju ka boljem. Međutim. koliko god mraka da Miura strpa u tu priču on uvek stavi i malo svetla. Tako da očekujem da će možda takav biti i kraj.

Berserk može da posluži i kao motivaciona manga jer se između ostalog bavi i time kolika je ta želja i borba za životom bitna. Ako npr. pogledate Gutsa kao lika on je neko ko ima najcrnju moguću sudbinu, ali on sve vreme pokušava da opstane i zadrži sve one koji su mu dragi, tj bori se za druge ali i za sebe. Takođe, negativci su u nekoj sivoj zoni. Čak i oni koji pripadaju Gods Hand imaju svoje specifične ličnosti. Zanimljivo je to kako se Miura bavi i time šta je čovek, a sta monstrum.

Omiljeni lik iz Berserk mange, pored Gutsa?

Skull Knight.

Evenstar sa tobom sprema photosession, da li si spreman da ponovo uđes u lika?

Da naravno, verujem da će sve to ići dosta spontano. Ono o čemu više razmišljam je kako da uradim šminku. Treba mi nešto što će izdržati dosta dugo tj što ni sam bog otac neće moći da opere. Na festivalu je bila OK, ali je od znoja krenula malo da se raspada u nekom momentu. Oklop te dosta zatvori i sva temperatura ti izbija na glavu, pa ti treba nešto da stalno tapkaš lice (smeh).
Interesantno je bilo na vašem prošlom festivalu kada sam prvi put obukao ceo oklop, trebalo je da sa Plamenima jedan deo puta napravimo marš do vašeg Evenstar festa. Ja prvo nisam znao da se sa Plamenima nalazim u podnožju Kalemegdana, tako da sam naivno u punom oklopu došetao od svog stana do tvrđave, pa se tek onda spuštao u podnožje, očekujući da ćemo onda odatle jedan deo ići nekim autom.Međutim ne, saopšteno mi je da idemo pešaka uzbrdo uz neko stepenište pa onda do SKC-a! To stepenište mi je bilo noćna mora, ne znam da li je gore bilo penjati se uz njega ili se spuštati jer to odprilike izgleda ovako – nosiš 30 kila i nosiš obuću koja je klizava, moleći se u sebi da se ne oklizneš o neki gladak kamen i ne padneš kao konzerva.

Da li je i kaciga vuka u planu i koji su najveći problemi oko njene izrade? Pretpostavljamo da ih ima s obzirom na njen vrlo specifican izgled.

Jesam se dvoumio da li da uradim kacigu vuka ili kostursku glavu.
Međutim, kosturska glava mi je bila primamljivija jer je osnovna forma oklopa. Kaciga vuka jeste kompleksnija, ali to nije bio toliki problem, naime ono što je zapravo predstavljalo problem kod nje jeste da taj tip šlema sa tolikom njuškom napred ne bi mogao dobro da stoji na glavi, to jest morao bi baš jak kontra balans da se napravi. Drugo su šlemovi koji ti pokrivaju celu glavu pa se dosta oslanjaju na bradu i vrat, dok je ovo tip šlema koji ti je malo ispod ušiju. Videćemo, možda je jednog dana i napravim.

Kako ti vidiš odnos između Gutsa i Grifita?

Hmm..oko za oko, zub za zub, samo što to stalno ide u krug i nikako da se završi. Miura je hteocirko3 da pokaže da osveta traži još osvete. Naravno, tu postoje i osećanja ali ona i dalje vode do osvete. Grifit je dosta sebična i egocentrična ličnost i sve bi dao za svoj san. On i Guts jesu bili veliki prijatelji. Upravo je Guts bio taj ko je učinio da se Grifit oseti kao čovek i na momenat zaboravi na taj svoj san kome je u potpunosti bio posvećen.

Guts je tu Grifitovu sebičnost nekako iskorenjivao i u jednom momentu se čak čini da Grifit zaboravlja taj svoj san zbog Gutsa. Jedan od problema je to sto Guts nije video sebe pored Grifita kao neko ko mu je ravan i želeo je da to postane i dobije njegovo potpuno poštovanje. Mislim da je sa Grifitove strane Guts njemu bio ravan, ali to Guts nije znao jer ga je Grifit tretirao dosta kao neku alatku. Takođe, Guts je želeo da bude slobodan, dok je sa Grifitom sve vreme ratovao za njega i radio stvari u njegovoj senci.

Nerazumevanje je dovelo do tog nekog razdvajanja i kad je Guts otišao to je užasno povredilo Grifita i mislim da je Grifit posle za sav svoj gubitak okrivio Gutsa.

Sa druge strane tu je i sudbina, Grifit nosi jaje kraljeva što znaci da će kad tad morati da žrtvuje sve što voli. To mi se baš sviđa kako su uradili sa jajima i demonima, tj da ako želiš tu nadljudsku moć to je samo spolja jer osoba prvo mora da propati. Ko god da je aktivirao to jaje uradio je to iz patnje misleći da će time da se oslobodi svoje patnje i time ustvari učinio svoju patnju večnom.

Momenat u mangi koji te najviše iznenadio ili šokirao?

Eklipsa verovatno. Tu Grifit sanja svoj savršen san, dok njegova tadašnja družina proživljava noćnu moru. I zanimljivo je koliko je i taj Grifitov san istovremeno i noćna mora. Grifit se tu suočava sa događajima koji se oslanjaju na ubijanje njegove čovečnosti.
On prvo pada kao bestelesno telo, ne oseća više da ima težinu, prolazi kroz neke scene i krv svih onih koje žrtvuje, oseća njihovu bol, ali ga taj njegov san i dalje vuče napred.

Šta bi poručio onima koji još nisu pogledali anime ili čitali mangu? U čemu je čar cele ove priče i zašto treba odvojiti vreme za ovo?

Zanimljiva priča za ljubitelje mračne epske fantastike. Takođe, Berserk je manga koja može da bude zanimljiva i onima koji traže nešto više od puke fantastike. Ne bavi se čistom fantastikom i nekom bajkom već se više bavi problemima čovečanstva i problemima ljudi generalno. Ima dosta psihologije u toj mangi.

Nekima se možda neće svideti jer je dosta mračna tako da bih je možda preporučio više onima koji vole taj suroviji momenat, koje zanima više taj neki svet koji je teži za podnošenje. Ko voli psihološki i filozofski momenat može da nađe to u Berserku, takođe ko voli akciju može isto da je nađe…

I neka poruka za kraj. 🙂

This is the end my friend..the end (smeh).