Evenstar Festival Fantastike 2014

Studentski kulturni centar je 4. oktobra 2014. godine bio mesto okupljanja patuljaka, vilovnjaka, stanovnika Srednje Zemlje, Vesterosa, Tedasa i ostalih fantastičnih kraljevstva. Sada već tradicionalni festival fantastike u organizaciji udruženja „Evenstar“ ponudio je program bogat poput Smaugove riznice!

Muzički program je odjekivao impozantnom halom dok su se sa bine smenjivali Evenstar ansambl, akustični bend koji je izvodio teme iz „Gospodara prstenova”, „Igre prestola”, „Skyrima“ i ostalih popularnih remek-dela, metal bend Evenstar Fellowship koji je izvodio obrade Nightwisha, Blind Guardiana, Theriona i t.d., kao i akustični bend Elanor koji je prosto očarao čarobnim zvucima flaute i gitare.

Plesne trupe Paso de Fuego i Moonshadow Dance su kroz pokret ovekovečile svetove fantazije, a plesna radionica Borivoja Naumovskog, koordinatora grupe ULTIMATE dance, je zabavila i najmlađe i one starije.

Viteška udruženja Plameni Vitezovi i Beli Orlovi su upotpunili tematiku pojavivši se u punoj ratnoj opremi, i predstavivši srednjevekovne veštine, magiju, borbe, mačevanje, ručno kovane oklope i ručno rađenu nošnju.

Cosplay takmičenje je bilo u žiži javnosti, s obzirom da su učesnici predstavili raznovrsne kostime. Prva tri mesta osvojili su Nikola Stanojević (maskiran u mladog Saurona), Jelena Ćopić i Igor Jokić, a posebnu nagradu za izradu kostima odneo je Nenad Ćirković. Poseban performans i skeč je izveo Marko Živanovic u kostimu Assassin’s Creed, uz pomoć pomagača. Kreativni dizajnerski studio ParHaus, zaslužan za izradu dekoracija i kostima udruženja Evenstar je predsedavao žirijem.

U toku festivala talentovani umetnici su predstavili ručno rađene korsete, nakit, majce i knjige sa motivima epske fantastike, makete, igračke i još pregršt sitnica koje su doprinele dobroj atmosferi. Na posebnom štandu su talentovane devojke oslikavale lica kako mališana tako i onih starijih.

Sa obzirom da rivalstvo izmedju vilovnjaka i patuljaka nikad ne prestaje, pokušali smo da odredimo ko je veći pivopija! Prva runda je bila nerešena, pa su produžetci odlučili pobedničku družinu kojoj su dodeljeni simbolični Lotorijenski broševi.

Za one koji vole da mozgaju, spremili smo i poseban izazov – rešavanje zagonetki, koje ne samo da je trebalo da se odgonetnu nego i pronađu! Pobednici ovog takmičenja bili su Milan Popović, Petar Milić i Iva Calić.

Posetioci su mogli da uživaju u izložbi crtanih radova na temu epske fantastike, kao i u performansu slikanja na pesku studia SandPro. Za vreme trajanja glavnog programa, u klubu SKC-a su se igrale i razne kartične i tablične igre, a sprovedena je i origami radionica pod vođstvom Miloša Pejovića.

Evenstar festival fantastike organizuje i tribine, u kojima nakon predavanja i video prezentacije publika može aktivno da se uključi u debatu oko predstavljene teme.Ove godine održane su tribine o Steampunk-u i kompjuterskoj igri Dragon Age. Steampunk tribina koju su vodili Nenad Filipović i Hristina Vlajković, detaljno je predstavila nastanak i istoriju ovog višestranog fenomena koji vuče korene iz doba industrijske revolucije. Publika se upoznala sa korenima Steampunk-a u inžinjerskim kreacijama pronalazača-revolucionara, i odjekom koji je taj svet imao na modu, dizajn enterijera, književna dela, film i video igre.

Isidora Vlasak, Mina Petrović i Jelena Jokanović, verno kostimirane u glavne junake iz video igrice Dragon Age, provele su slušaoce kroz svet Tedasa, podsetile na događaje iz prva dva dela, i prenele svoja očekivanja za Dragon Age Inquisition.

Za 2015. godinu najavljujemo još bogatiji program, i dvodnevni festival posvećen fantastici genaralno! Pratite nas na Facebook grupi i stranici za više informacija.

Vaš Evenstar