Festival Tolkinove Fantazije 2012

Festival Tolkinove fantazije 2012. održan je u prelepoj Bašti Kapetan Mišinog Zdanja. Posetioci su imali prilike da uživaju u nastupima gostujućih muzičkih sastava Infinity Quintet i Flauto Dolce, kao i u muzičkom performansu Evenstar benda koji kao deo Evenstar udruženja nastupa svake godine.

Za dinamičnu atmosferu ispunjenu zvucima udaranja metala o metal pobrinuli su se Beli Orlovi koji iz godine u godinu doprinose Evenstar festivalu svojim uzbudljivim borbama i prezentacijama srednjevekovnog macevanja, dok su se za dočaravanje renesansnog mačevanja postarali momci iz škole Sveti Đordje, Petar Vukovic i Nikola Pirat.

Kako je festival bio u znaku Tolkina i njegovog stvaralaštva, organizatori su pokušali da ožive Srednju Zemlju scenama iz knjiga i filmova. Posetioci su mogli da se prisete Frodovog bega od nazgula, njegovog odlaska u Rivendel i kretanja družine prstena na put. Takodje je dočarana i scena Aragornovog krunisanja, ali momenat koji je izazvao najvise ovacija je Gandalfov dolazak u Edoras i pozivanje kralja Teodena u borbu za Gondor kada se sa puno emocija uključila i sama publika svojim gromoglasnim povicima i spontano postala deo scene.

Za dodatnu razigranu atmosferu tu su bili vilovnjaci, hobiti, nazguli, čarobnjaci i drugi stanovnici Srednje Zemlje koji su demonstrirali svoje plesno umeće uz vesele ritmove i melodije srednjevekovnog prizvuka.

Ceo događaj ne bi bio potpun bez Tolkinovih pesama koje su za ovu priliku pretočene u recitale ispraćene propratnim performansom, poput plesa Galadrijele i Keleborna uz Galadrijelinu pesmu, kao i prezentacije baratanja kopljem uz pesmu o Gil-galadu.

Za jedan od napoznatijih stihova One ring to rule them all pobrinuo se Slaviša Repac kao Uruk Hai.

Veliko hvala svim izvođačima koji su nam izašli u susret za ovu priliku, kao i gostima koji su svojim prisustvom upotpunili ceo događaj.