Evenstar Festival Fantastike 2015 – Program

Evenstar organizuje jubilarni, peti po redu Evenstar festival fantastike koji će se 24. i 25. oktobra održati u Studentskom Kulturnom Centru (SKC), koji će ovog vikenda biti dom junacima iz „Igre prestola“, „Gospodara prstenova“,  „Valkire“, „Vikinga“, i ostalih literarnih i filmskih dela i kompjuterskih igrica.

Program, bogatiji od Smaugove riznice, uporedo se odigrava u glavnoj i tribinskoj sali, i malom i velikom klubu, a fokus je na mitologiji, epskoj i naučnoj fantastici, steampunk-u, kao i fantastici u stripu. Goste očekuju nastupi viteških udruženja koji će dočarati kostime, oklope i život srednjevekovne Srbije.

Agenda 25. okt      Agenda 24. okt

Ko želi sam da se oproba u mačevanju, imaće priliku da sazna više o tehnikama koje potiču od samog despota Stefana Lazarevića u interaktivnoj radionici rano-renesansnog mačevanja.

Od muzičkih nastupa, na repertoaru imamo orkestar iz muzičke škole „Josip Slavenski“ koji će izvoditi numere iz „Hari Potera“, „Pirata sa Kariba“, a duo a iz „Beogradskog gitarskog društva“  će nam pokazati kako zvuči „Gospodar prstenova“ na klasičnim gitarama. Evenstar akustični bend će uživo izvoditi tematsku muziku iz igara, filmova, numere bendova Era, Enya, Adiemus, a metal bend „the Fellowship“ je spremio pesme grupa Nightwish, Within Temptation kao i od Tarje Turunen.

Pored mačevanja, gosti će moći da se oprobaju u interaktivnim radionicama poput likovne, gde će naučiti kako da nacrtaju zmaja. Muzička radionica klasične gitare će pokazati zainteresovanima osnove, kao i pružiti priliku da osete instrument. Na origami radionici, posetioci mogu naučiti kako da uz pomoć papira (i sile) naprave Star Wars figure. „Ultimate dance“ će kako starijima, tako i najmlađima pokazivati plesne korake koreografije inspirisanje srednjevekovnim i mitskim plesovima.


Spremili smo i razne igre i fantastične nagrade za najbolje. Lov na pitalice i zagonetke sakrivene u SKC-u, izazov u brzom ispijanju piva između patuljaka i vilenjaka, veliko Cosplay takmičenje, likovni konkurs i izložba. Ogromni poligon „Čoveče ne ljuti se“ omogućava učesnicima da izaberu omiljenu kuću iz „Igre prestola“  i budu čovečuljci koji će se boriti za pobedu svoje kuće. Klub C22 je omogućio besplatno igranje kartičnih i tabličnih društvenih igara.Na festivalu će biti izložba strip tabli „Valkire“ od Dražena Kovačevića, izložba likovnih radova Evenstar konkursa kao i Lego postavka „Gospodara prstenova“.

Veliku pažnju posvećujemo i interaktivnim tribinama i diskusijama. Gosti će iz prve ruke moći da čuju više o epskoj fantastici i mitologiji iz pera Miloša Petkovića koji je napisao „Perunovog hroničara“, i koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu „Tajna stare vodnice.“ Na tribini „Fantastika u stripu“ će se predstaviti dela poput „Valkire“, „Vekovnika“, i „Družine Dardaneli“. Ivan Branković će, pored promocije knjige „Prometejev dnevnik“, na tribini pričati o realnom procesu i izdavanju knjige u Srbiji. Pored ovih, održavamo i retro-futurističku tribinu o Steampunk-u, kao i o naučnoj fantastici iz alternativnog ugla.

Plesne trupe će izvesti koreografije orijentalnog plesa sa sabljama uz muziku „Igre prestola“, kao i inspirisane mitologijom i antičkom Grčkom. Gosti će takođe uživati u nastupima modernog i irskog plesa, a Nektan art kompanija i teatar spremaju fantastični performans. Očekuju nas i dve tematske žurke, Medieval party i Mask&Ball.

U sklopu festivala će biti izloženi štandovi gde se mogu pazariti ručni radovi, odeća, knjige, figure, stripovi, nakit mladih umetnika kao i eksponati. U nedelju, 25. oktobra, svi mališani će na face paint štandu moći da budu oslikani između 15 i 18 časova, a oba dana programa su prilagođena deci, do 18 časova.

Ulaznice za jedan dan festivala su 300, a komplet za oba dana 500 dinara i uzimaju se na dan festivala.

Vidimo se uskoro!