Evenstar Festival Fantastike 2015

S jeseni stiže i edukativna zabava!

Evenstar je 5. jubilarni put po redu otvorio vrata fantastici i mitologiji, kao i svim zaljubljenicima i poštovaocima iste.

Dvodnevni festival fantastike je posetilo stotine ljudi, elfova, orkova, mitskih bića, likova iz kompjuterskih igrica, a našli su se i poneki bogovi. Misija ovogodišnjeg dešavanja bila je da okupi veliki broj umetnika na jednom mestu kako bismo pokazali da srpska scena itekako ima čime da se diči kad se radi o stvaralaštvu na polju fantastike.

Ove godine se najraznovrsniji i najbogatiji program bogatiji od Smaugove riznice, uporedo odigravao u glavnoj i tribinskoj sali, malom i velikom klubu, a fokus je bio na mitologiji, epskoj i naučnoj fantastici, steampunk-u, kao i fantastici u stripu. Sada ćemo vas provesti kroz dešavanja i nastupe ne biste li stekli utisak i imali uvid makar u delić atmosfere.

Književne tribine

Jedan deo programa posebno se isticao, i okupio je oko sebe ljubitelje knjiga vezane za fantastiku. Dve tribine, dva dana, dva potpuno ostvarena, uspešna i provokativna pisca zaokupili su pažnju publike.

Prvog dana, u glavnoj sali nastupio je Miloš Petković. U okviru promocije svoje nove knjige „Tajna stare vodenica“, Miloš je najavio i film koji će se snimati u narednom periodu, a koji je inspirisan njegovim radom. Dovoljno je da se podsetimo toga da je Miloš Petković prvi pisac na prostoru bivše Jugoslavije koji je do svoje tridesete godine objavio šest romana. Pored njegove najpoznatije knjige “Perunov hroničar – zaboravljena legenda drevne Sorabije”, tu su i druga njegova ostvarenja kao što su Vukovi sudbine, Heroji mesečevog znamenja, Duhovi blaga (koji sačinjavaju njegovu prvu trilogiju) i Rog slovenskih bogova i Šapat đavolje varoši koji sa već pomenutim Perunovim hroničarem sačinjavaju drugu trilogiju.
Mladi pisac je svoju vernu publiku častio ponekim detaljem svoje najnovije knjige, u kojoj oživljava legende o vampirima, ali je otkrio i mnoštvo lokacija koje će poslužiti kao scenografija za film inspirisan njegovim radom. Iako je, čini nam se, otkrio dosta, ostavio je popriličan prostor za iznenađenja koji nosi prostor fanstastike u koji nas Miloš Petković uvodi svojim književnim ostvarenjima. I sledeće godine u ovo vreme imaćemo priliku da se družimo sa Milošem i promovišemo film rađen po njegovim knjigama. Jelena Petrović, koja je predstavljala brend ROD i izlagala ručno rađeni nakit, pridružila se Milošu na sceni. Miloš ima mnogo saradnika i smatra da je njegov uspeh, uspeh svih njegovih saboraca u fanmtastici, je na kraju i uspeh svih nas.
Narednog dana imali smo priliku da se upoznamo sa Ivanom Brankovićem i njegovim romanom prvencem „Prometejev dnevnik“. Zajedno sa Ivanom, u tribini je učestvovao Nebojša Petković, tvorac romana „Poslednji grad“.
Nebojša je napravio veoma lep uvod o Ivanovom radu, i sasvim iskreno nam preporučio knjigu kao ozbiljno ostvarenje i štivo za čije čitanje ne treba žaliti vreme. Ivan je tribinu osvežio i prezentacijom, predstavljajući slikom, ali i objašnjenjima najmističnija mesta na planeti Zemlji. Pomenuo je zagonetno ostrvo Tana, zatim lokaciju koju je iskoristio za radnju svoje knjige, Puma Punku, ali i Beograd, upravo onakav kakav je. Zanimljiva priča, iznenađujuće lokacije, realistični likovi i sve to povezano sa fantastikom, jednostavno ne možete da zaobiđete.

Cosplay takmičenje

Cosplay defile koji je postao sastavni deo svakog našeg festivala i maltene glavni događaj koji su svi željno iščekivali.

Za one koji ne znaju, “Cosplay” koji je sve popularnija subkulturna manifestacija širom sveta.
Cosplay je skraćenica od Costume & Play, što podrazumeva da osoba što verodostojnije pokaže svoje umeće u ulozi lika u koga se maskira. Dakle,nije u pitanju samo gluma, već i veština u izradi kostima najpribližnijih orginalu (npr. kralj Mirkvudske šume Thranduil iz ekranizacije romana Hobit).
Tema cosplay takmičenja na ovogodišnjem festivalu podrazumevala je likove iz sveta fantastike, epske, urbane ili naučne, koja pokriva široko polje ove umetnosti. Takmičari su mogli da biraju svoje omiljene likove iz knjiga, filmova, serija, stripa i danas sve popularnijih video igara.
Cosplay takmičenje su svečano najavili Vera Vukajlović i Borivoje Naumovski, dok su se pored bine udobno smestili članovi žirija u čijem sastavu su bili predstavnici Evenstar udruženja : Nataša Todorović, Bilja Mihajlović i Filip Stanišić. Nataša, vlasnica Parhausa, kreativne oaze koja je iznedrila kostime udruženja i dekoracije festivala, ocenjivala je verodostojnost iznetih kostima.
Takmičari su se i ove godine izuzetno potrudili oko svojih kostima kao i samog nastupa koji je podrazumevao dobru glumu, scene borbe uz muziku i poneki ples, sto je žiriju zadalo dosta posla da izabere pobednike.
1. Prvo mesto je osvojio Nenad Cirković sa svojim impresivnim ručno kovanim oklopom koji je težeo oko 30 kg i koji je verno predstavio heroja iz kultnog anime serijala Berserk u ulozi Guts-a.
2.Drugo mesto je osvojio grupni cosplay u ulozi likova Morgoth i Fingolfin iz dela “Silmarilion” iza čije maske su bile Jelena Ćopić i Anja Zlatanović.
3. Treće mesto je osvojila Ana Mangotić koja je impresionirala svojim kostimom Nami iz video igre “League of Legends”.
Pored glavna tri mesta nagrade su dobili Marko Živanović koji je grupnim scenskim nastupom oduševio ne samo publiku već i same organizatore festivala u ulozi lika iz poznatog serijala igre Assassin’s Creed za koji je specialno spremio uvodni deo u vidu kratkog filma koji je emitovan kao uvod u nastup.
Nagradu “utisak publike” je osvojila Bojana Vukotić u ulozi “Red Sonja” iz istoimenog filma.

Nastup viteških i LARP udruženja

I ove godine na Evenstar festivalu fantastike predstavnici ovog specifičnog zanimanja, koje može da se uvrsti u jedan vid sporta, su vizelno i scenski predstavili umeća svojih udruženja.

Mnogi nisu sigurni koja je tačno razlika izmedju LARP grupa i viteških udruženja. LARP, skraćeno od “Live Action Roleplay”, bazira se na fantastici i fiktivnim likovima koji osmišljavaju osnivači ili vođa grupe.
U LARP-u za razliku od viteških udruženjia oprema mora da ima sigurnosne mere, npr. oružje se izradjuje od cevi i oblikuje u mač ili ratnu sekiru,.koji su obavezno obloženi sunđerom, i na kraju obradjeni tako da podsećaju na pravo oružje. Što se oklopa i kostima tiče, daje se veća sloboda i ne moraju da budu istorijski precizni. Sama pravila u LARP-u se uglavnom baziraju na”Dungeon&Dragons” sistemu koji je poznat svim ljubiteljima fantastike i FRP-a”.
Viteška udruženja funkcionišu po sistemu “Reenactment-a” koji teži ka verodostojnom istoriskom predstavljanju veština, zanata kao i načina borbe. Dakle članovi tih udruženja su na neki način zanatlije tako što ručno izradjuju oklope, opremu kao oružje i oruđe po tradicionalnim pravilima.

Viteško udruženje “Beli Orlovi” predstavilo je vid borbe srednjovekovnog mačevanja, koji su su na sceni izveli Sava Grozdanović i Miroslav Veregić. Pored borbe su predstavili zanimljivu priču o veštinama i zanatima srednjovekovne Srbije. Beli orlovi pored svog udruženja imaju i sekciju za LARP aktivnosti koju je vodio Žarko Acković.

LARP udruženje “Phoenix Tribe” koje dolazi iz Obrenovca, specifičnim nastupom i bojama svog grba crvenog feniksa dočaralo je kako izgleda Live Action Roleplay i način borbe koja se primenjuje u LARP-u. Pored toga, gosti su mogli da nauče ponešto o izradi kostima i oklopa kao i oružja koja se primenjuju u toj oblasti. Udruženje je predstavio Tihomir Ilić sa svojim ekipom feniksa.

Valkira

Prva autorska izložba u produkciji Evenstar festivala je bila posvećena “Valkiri”.
Trideset tabli stripa “Valkira” autora Dražena Kovačevića i njegovog dugogodišnjeg saradnika, scenariste Silvana Kordurijera (Sylvain Cordurie), izloženo je u tribinskoj sali SKC-a. Fantastičan svet nordijske mitologije, surovih bogova i demona i herojskih smrtnika, oživljen je vrhunskim crtačkim umećem Dražena Kovačevića. Ledeni pejzaži mitskog severa, neustrašivi vikinški ratnici, veličanstveni gradovi drevnih svetova, valkira i Odinov sin dvaput kažnjeni i prokleti, sumrak bogova, pad Asgarda, beskrajne vojske belih vilovnjaka i titana, samo neke su od ključnih reči za ovu autentičnu crtačku sagu. U okviru istoimenog programa, fanovi fantastike, ljubitelji stripa i dobrog crteža, knjiški moljci i avanturisti duha, uživali su u priči o fantastici u stripu koju su, posebno za ovu priliku, kreirali autor “Vekovnika” Marko Stojanović i pisac fantatike, strip scenarista i autor “Družine Dardaneli”, Pavle Zelić. Saga o fantstici u srpskom stripu vodila je od poetičnih radova ruskih autora emigranata, preko serijala o Dikanu, srpskom Asteriksu, do izuzetnih savremenih ostvarenja kao što su “Valkira”, “Vekovnici” i “Družina Dardaneli”.
Promovisana je i nova sveska Vekovnika, jedinstveng serijala o avanturama slučajnih partnera kraljevića Marka i vampira Čena, a publici su, ekskluzivno, prikazane i nove table ovog stripa. Program je upotpunjen predstavljanjem autentićnih kostima Evenstarove glavne kostimografikinje Nataše Todorović, i heroine-Valkire, čiji je kostim izrađen prema originalnim skicama Dražena Kovačevića.


Muzički program

Još jedna od značajnih novina na ovogodišnjem festivalu je svakako i nastup orkestra muzičke škole “Josip Slavenski” koji je samo za ovu priliku pripremio pravemuzičke poslastice za sve ljubitelje fantastike.
Svečano otvaranje započeto je zvucima violina, violončela, flaute, ksilofona i timpana koji su odjekivali salom SKC-a, a numere koje su se izvodile poticale su iz nama dobro poznatih i voljenih naslova kao što su: Gospodar prstenova, Hari Poter, Pirati sa Kariba, Ratovi zvezda, Igra prestola… Za ovaj nastup orkestra su, pored mladih muzičara koji su pripremali ceo repertoar, zaslužne i dirigent Jelena Popović i profesor Marijana Ilić koje su vodile ceo orkestar, kao i Aleksandar Labus koji je uradio jedan deo orkestracije.
Evenstar akustični bend je ove godine na repertoaru imao tematsku muzika iz igrica i filmova, kao i obrade numera bendova Era, Enya, Blackmoore’s night, Adiemus projekat, i slično.
Gospodari gitare iz udruženja “Belgrade Guitar District”, Igor i Momčilo – duo na klasičnim gitarama, su nam preneli emociju u zvuku, i zvuk u emocijama, izvodeći akustične numere iz Gospodara Prstenova i drugih epskih dela. Pored fenomenalnog nastupa bGd je spremio i muzičku radionicu za najmlađe, a i one mlade duhom. Svako ko je hteo je mogao da oseti instrument, nauči nešto više o akustičnoj gitari, i pređe sa Guitar Hero-a na pravu stvar.
Nastup metal benda “The Fellowship” je izvodio popularne numere bendova Nightwish, Within Temptation, i imali su sjajan muzički nastup zaslužan za prelepu atmosferu. S obzirom da je bilo puno krhkih elfica, zamolili smo da ne bude šutke, ali headbanging smo itekako podržali i ohrabrili!

Ples

“Paso de Fuego” plesna grupa je izvela koreografije orijentalnog plesa sa sabljama uz muziku „Igre prestola“, a ” Bellyrina Dance Lab” nam je dočarala magični zov morskih dubina i mističnih sirena. Gosti su takođe uživali u nastupima modernog i irskog plesa, a Nektan art kompanija i teatar je izvela fantastičan performans.
Ultimate dance je kreativna radionica na polju scenskog pokreta i dugogodisnji saradnik Evenstara. Pod vođstvom Borivoja Naumovskog, ove godine su nastupili na Evenstar festivalu prezentujući spoj klasične mitologije i modernog pokreta. Kako se grčki bogovi zabavljaju u svoje slobodno vreme? Jedu grožđe? Bave se intrigama? Ove godine su svakako dočarali kako izgleda žurka na modernizovanom Olimpu, dok je sam Zevs nakon plesnog nastupa svečano otvorio plesnu radionicu gde je zajedno sa ostalim bogovima iz Panteona učio kako se zaista zabavlja.
Nastup plesne trupe “Irish dance Belgrade” je dočarao ples druida koji je nekada izvođen u čast hrasta i sunca, a danas predstavlja oličenje irskog nasleđa.

Steampunk tribina

Prošlogodišnja pozitivna reakcija publike na Steampunk tribinu pokazala je da ovaj žanr naučne fantastike ima osobinu da neprestano izlazi iz svog osnovnog okvira i zalazi u mnoge druge aspekte stvaralaštva. Zato smo ove godine odlučili da se bavimo temama koje nisu neposredno u svetu Steampunk-a, ali su velikim delom u duhu Steampunk-a.

Predavači su bili Nenad Filipović i Hristina Vlajković kao i prošle godine, a ove godine pridružio nam se i Ivan, poznatiji kao Damien Morell. Publici smo predstavili retro-futuristički dizajn iz stila Art Deco, kao i moderne Steampunk kreacije savremenog doba. Nakon ovoga tema je bila alternativna budućnost u kojoj su umesto sadašnjih digitalnih zavladali analogni računari.
Tribina: Naučna fantastika iz alternativnog ugla
Ova tribina bila je prvenstveno inspirisana ovogodišnjom premijerom nastavka Star Wars-a. Autor tribine Uroš Antić je publici predstavio jedan malo nesvakidašnji pogled na svet i junake Star Wars-a, pokazavši da dobro i zlo na koje smo navikli u ovom svetu lako mogu da zamene strane ako se taj poznati svet sasvim malo izmeni, ili pak posmatra iz drugačijeg ugla. U nastavku izlaganja analiziran je post-apokaliptični svet iz igre Stalker, i pokazana veza između njega i raznih drugih SF svetova, na kraju ponovo uključujući i Star Wars univerzum.

Štandovi

Festival su obogatili radovi mladih umetnika, čiji su ručni radovi predstavljeni u okviru galerije izlagača. Posetioci su mogli da kupe ručno izrađen vilinski nakit, raskošne maske, neodoljive steampunk rukotvorine, unikatnu odeću, knjige, figure, stripove. Za sve koji nisu pripremili masku na licu mesta, tu je bio štand MaskArt.

Likovni konkurs

Za sve one koji vole da crtaju, ove godine je organizovan i likovni konkurs u saradnji sa školom stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev.” Radovi su mogli da se šalju za dve teme. Dok je glavna tema bila Star Wars, za slobodnu temu su mladi umetnici imali mnogo vise slobode jer su mogli da pošalju radove iz oblasti fantastike generalno, obuhvatajući mitologiju, epsku i naucnu fantastiku, video igre…
Ovogodišnji konkurs je bio podržan i od strane Darkwood-a, Kreativnog centra i System Comicsa koji su obezbedili i lepe nagrade. System Comics je za prvo mesto za obe teme poklonio strip “Valkira” koji je pravo likovno remek delo Dražena Kovačevića, inspirisano nordijskom mitologijom.
Dobitinike nagrada za ovaj konkurs izabrao je žiri u sastavu Pavle Zelić, pisac fantastike i strip scenarista, Marko Stojanović, strip scenarista i autor serijla “Vekovnici”, Siniša Banović, ilustrator i strip crtač, Ivan Halupka, dizajner i muzičar, autor rada koji je osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem festivalu i Maja Ilić, istoričarka umetnosti i jedna od organizatorki Evenstar festivala fantastike.
Dobitnici nagrada za fantastiku su: Dunja Dimić (Slovenska mitologija, Rusalke, 1. mesto), Marko Serafimović (Morgoth Silmarilion, 2.mesto), i Aleksandra Kovačević (Aurora, Amethyst Nymph, 3. mesto).
Dobitnici nagrada za radove Star Wars tematike su: 1. mesto Aljosa Tomić (Asajj Ventress), 2. mesto Milenko Bogdanović (Star Wars crtež) i 3. mesto Dušan Anđelković (Darth Maul, Shadow clone, Bobba Fett na planeti Hoth).
Galeriju radova pogledajte na ovom linku.


Interaktivni propratni program

Tokom dvodnevnog festivala fantastike, za posetioce su organizovani i brojni interaktivni sadžaji. Naši dragi dugogodišnji saradnici iz “Kluba C22” pridružili su nam se i ove godine na festivalu i zabavljali su sve posetioce raznoraznim tabličnim i kartičnim igrama. Na repertoaru su bili naslovi poput Catan, Port royal, Age of War, Guillotine, Saboteur,Lost cities, Keltis, Hobbit: An unexpected journey , 8 minutes empires, Hex, i Tafl.
Lov na zagonetke i prvenstveno samo pronalaženje pitalica je poput potrage za blagom stavljala na muke i one najveštije. Beoquest je obezbedio nagradu za najbržeg i najboljeg odgonetača – pravu avanturu i lov na blago u Beogradu.
SKC kafić je za potrebe festivala transformisan u krčm “The Prancing Pony” – Mesto gde možete da se opustite uz laganu muziku i piće, kao i da uživate u propratnom programu.
Radionica “Kako nacrtati zmaja” je organizovana za sve one koji vole da crtaju. Radionicu je vodila umetnica Ana Zanten.
Lego izložba “Gospodar prstenova” je privlačila poglede svih ljubitelja lego figurica, koju nam je doneo klub “Legija”.
Igra prestola” u “Ne ljuti se čoveče” izdanju je privukla dosta interesovanja. Na ogromnom poligonu sve četiri kuće su se nadmetale skačući po poljima, vođeni svojim predstavnicima. Na našoj igri prestola pobedu su odneli Starkovi.
Talentovani duo Jelena i Vanja iz “Animacije”, i ove godine se pobrinuo za face paint za one najmlađe, za Evenstarove volontere i sve posetioce koji cene vilinski ili tribal look.
Izazov u brzom ispijanju piva je već ustaljena tradicija na Evenstar festivalu. Okršaj između patuljaka i elfova se i ove godine održao u krčmi “Poni koji se propinje”.
Prošle godine su elfovi uspeli za dlaku da izvuku pobedu (ili bolje reći – za gutljaj) i to nakon produžetaka u kojima je morao da se takmiči i sam Tranduil, a i sada je bilo vrlo nategnuto, ali patuljci izgleda nisu bili u formi. Možda im sledeći festival donese više sreće. Pilo se posebno pivo, domaća Izengradska, Sarumanova brlja.
Do sledeće godine! 🙂

« 1 of 8 »